4 redenen waarom je jouw dienblad, headset of vulploeg outfit beter kan inwisselen voor een studie gerelateerde bijbaan

4 redenen waarom je jouw dienblad, headset of vulploeg outfit beter kan inwisselen voor een studie gerelateerde bijbaan


Een baantje naast je studie? Dat is tegenwoordig heel normaal.

Volgens het Nibud Studentenonderzoek 2021 heeft ongeveer 70% van de studenten een bijbaan en is deze bijbaan naast de studiefinanciering de belangrijkste bron van inkomsten voor de student. Hoewel een bijbaan naast de fulltime studie financieel voordelig kan zijn zitten er zeker ook nadelen aan vast. Zo zijn er vaak zorgen over het effect van de bijbaan op academische prestaties en betrokkenheid (Curtis & Shani, 2002) en hebben studenten met een bijbaantje vaker minder tijd voor hun studie dan gewenst, ervaren ze stress, en lukt het ze soms niet om een goede balans te vinden. Zo werken studenten in sommige sectoren vaak door tot in de late uurtjes en lukt het daarom niet altijd om de werkcolleges om 8.30 fris en fruitig bij te wonen.

Volgens een aantal studies heeft het hebben van een studie gerelateerde bijbaan minder negatieve, soms zelf positieve effecten op academische prestatie (Curtis & Shani, 2002).  Echter is in de meeste gevallen de bijbaan van de student niet gerelateerd aan de studie.  Zo zijn de meest populaire studenten bijbaantjes o.a. : supermarktmedewerker, horecamedewerker, callcenter medewerker en promotiewerk. Naast de positieve effecten op je academische prestaties heeft het hebben van een studie gerelateerde bijbaan nog meer voordelen! Werkgevers zoeken namelijk vaak naar werkervaring, en loopbaangerichte ervaring kan dus enorm helpen om jouw cv bovenaan de stapel te plaatsen! In dit blog benoemen we 4 redenen waarom jij, als student, zou moeten overwegen om juist studie gerelateerde werkervaring op toe doen tijdens je opleiding en je die sloof , headset of vulploeg outfit dus snel moet inwisselen!

1. Je doet waardevolle praktijkervaring op.

Je leert de theorie die behandeld wordt tijdens je opleiding goed toe te passen door het uitvoeren van specifieke praktische werkzaamheden. Deze concrete vertaling ontbreekt vaak in het hoger onderwijs, waar de focus juist ligt bij theorieën en casussen.  Daarnaast geeft het netwerken tijdens je studie gerelateerde bijbaan goede inzichten in wat je met je studie kunt gaan doen, welke functies er in jouw werkveld zijn, en bij welke werkgevers je terecht kunt. Zo ‘boost’ je als het ware de start van je carrière.

2. Netwerken, netwerken, netwerken!

Je zult het tijdens je opleiding niet vaak genoeg te horen krijgen… Bouw dat LinkedIn-profiel en begin op tijd met het creëren van een professioneel netwerk. Met een studiegerelateerde bijbaan heb je de mogelijkheid om nieuwe contacten op te doen die nuttig kunnen zijn voor je toekomstige carrière. Ook wanneer je nog niet helemaal weet wat je na je studie wilt gaan doen en waar in het vakgebied jouw ambitie precies ligt. Dit kun je allemaal op een laagdrempelige manier ontdekken met een studiegerelateerde bijbaan. Daarnaast maak je ook alvast kennis met het bedrijfsleven en zal het makkelijker zijn om je aan te passen aan het bedrijfsleven en de werkcultuur naarmate je de functies en processen van een bedrijf beter begrijpt.

3. Ontwikkel naast harde skills, ook zachte skills.

Hoewel het hebben van een studie gerelateerde bijbaan goed is voor de ontwikkeling van hard skills, zijn ook soft skills zeker van belang. Soft skills omvatten interpersoonlijke en cognitieve vaardigheden zoals bijvoorbeeld creativiteit, effectieve communicatie, tijdmanagement en het vermogen om goed in teamverband te kunnen werken. Onderzoek aan de San Diego State University in 2015 toont aan dat je door een studiegerelateerde bijbaan beter in staat bent om deadlines te halen, onder druk te werken en effectief tijdsblokken te structureren. Hoewel je een aantal van deze vaardigheden ook tijdens je studie verwerft, worden ze alleen maar bijgespijkerd door een studiegerelateerde baan.

4. Je hebt sneller je droombaan te pakken.

Bij gewilde banen met veel concurrentie is het vaak lastig om als starter op te vallen. Door tijdens je studiegerelateerde bijbaan ervaring op te doen met software, systemen en/of programma’s, bespaar je je toekomstige werkgever de tijd en energie om jou hierin de weg te wijzen en op te leiden. Wat jou alleen maar aantrekkelijker maakt!

_________________

Ben jij al bereid om dat dienblad in te wisselen voor een studiegerelateerde bijbaan? Dan hebben we voor jou wellicht een leuke vacature openstaan als Junior PAGATI consultant (HR, SA, Consultancy). Een flexibele functie die goed te combineren is met je studie en waarbij je op een laagdrempelige manier kennis maakt met het HR-werkveld. Wellicht iets voor jou? Bekijk de vacature hier en wie weet tot snel!

Ook genieten van de bovenstaande voordelen? Dan is de bijbaan als Junior PAGATI consultant wellicht iets voor jou?

Studeer je momenteel in de richting van HRM, (Technische) Bedrijfskunde of ICT? En heb je een passie voor HR- en payroll processen? Dan is de functie van Junior PAGATI Consultant wellicht iets voor jou!

Avatar photo
Post by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *