CAO wijzigingen voor de HORECA: stijgende lonen en aandacht voor werk-privé balans.
CAO wijzigingen voor de horeca: stijgende lonen en aandacht voor werk-privé balans.
Wellicht ben je al bekend met de nieuwe cao wijzigingen in de horeca voor 2022 en 2023. In deze post hebben we de belangrijkste veranderingen en aandachtspunten even voor je opgesomd.
1. Lonen voor vakkrachten.
FNV Horeca, CNV vakmensen en Koninglijke Horeca Nederland (KHN) hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe cao horeca voor 2022 en 2023. De lonen van werknemers zijn al per 1 april 2022 omhoog gegaan, en gaan per 1 januari 2023 opnieuw omhoog. Ook blijft de flexibiliteit gewaarborgd, en is er meer belangstelling voor een goede werk-privé balans.
De lonen voor vakkrachten onder het eindloon van de loonschaal gaan in totaal met 5,4% omhoog: 3,4% per 1 april 2022, en 2% respectievelijk per 1 januari 2023. Lonen boven het eindloon van de loonschaal zijn per 1 april 2022 met 2% gestegen, en zullen per januari 2023 respectievelijk met 2% stijgen. Een stijging van 4% in totaal, mits de vakkracht langer dan 2 jaar in dienst is.
2. Periodieken
Per 2023 wordt er naast de loonstijging een vaste verhoging van 2% verwerkt in het loongebouw, voor vakkrachten werkzaam in dezelfde functie voor een vol kalenderjaar. Het is uiteraard ook mogelijk voor de werkgever om een eigen prestatiebeloning toe te kennen, en dus af te wijken van deze 2%.
3. Lonen voor niet-vakkrachten en leerlingen
De lonen voor niet-vakkrachten en leerlingen stijgen per september 2022 en dienen gekoppeld te worden aan functiegroep 1. De CAO-jeugdpercentages dienen dan toegepast te worden in plaats van de percentages van het wettelijke minimumloon. Hierdoor stijgen de lonen voor niet-vakkrachten en leerlingen tot 21 jaar 10-20%
4. Aandacht voor een betere werk-privé balans
Ook zijn er, om de aandacht voor werk-privé balans in de horeca te vergrootten, nog een aantal wijzigingen aangebracht. Zo dienen werkroosters vanaf april 2022 minimaal 3 weken van tevoren bekend te zijn. Ook heeft de werknemer om de twee weken recht op minstens 2 achtereenvolgende rustdagen. Daarnaast dient de tijd-voor-tijd als compensatie voor het werken op feestdagen in de nieuwe CAO binnen 3 maanden opgenomen te worden in plaats van 6 maanden.
_________________
Klik hier voor de loontabellen voor vakkrachten, niet-vakkrachten en leerlingen per 1 april 2022 en september 2022.