5 Belangrijke salarisadministratie veranderingen voor 2022

5 Belangrijke salarisadministratie veranderingen voor 2022

Salarisadministratie up-to-date houden? Met betrekking tot COVID-19 zijn er een aantal wijzigingen aangebracht binnen de salarisadministratie 2021. Maar wat zijn nu eigenlijk de meest relevante veranderingen voor de salarisadministratie in 2022? PAGATI heeft voor jou de 5 meest belangrijke veranderingen/opschortingen binnen de salarisadministratie voor 2022 op een rijtje gezet.

Gerichte vrijstelling thuiswerkkosten

Nu steeds meer bedrijven overschakelen naar hybride werk, gaat het kabinet vanaf 1 januari 2022 een gerichte vrijstelling doorvoeren in de werkkostenregeling ter vergoeding van thuiswerkkosten. Het betreft een forfaitaire vergoeding van maximaal €2 per gewerkt(e) (dag)deel. De vergoeding kan vrij van loonheffingen door de werkgever worden toegekend. Bij sprake van een hybride dag; oftewel één dagdeel thuis en één dagdeel op kantoor, kan er tegelijkertijd geen reiskostenvergoeding woon-werkverkeer worden aangevraagd. Omdat slechts één van de vrijstellingen kan worden toegepast, is het van belang dat werkgever en werknemer vooraf afspraken maken betreffende de hybride werkplanning en werkplekinrichting.

Aanpassing bijtelling voor emmissievrije personenauto’s

De populariteit van elektrische en emissievrije personenauto’s is nog verder gestegen in 2021. Als gevolg bouwt de overheid de catalogusprijs voor de gereduceerde bijtelling af van €40.000 naar €35.000. Wel stijgt het percentage bijtelling van 12% naar 16%. In 2023 gaat er nog eens 5000 euro van de catalogusprijs. Verder blijft het volle tarief van 22 procent bijtelling boven het bedrag boven de catalogusprijs staan.

Uitkering ouderschapsverlof WAZO

Gelijkgerechtigdheid strevend en instemmend met Europese richtlijnen betreffende een gelijke behandeling van man en vrouw, heeft het kabinet ingestemd met het wetsvoorstel waarmee ouders per 2 augustus 2022 negen weken van het ouderschapsverlof krijgen doorbetaald. Deze wijziging heeft betrekking op de Wet Arbeid en Zorg (WAZO), en houdt in dat een werknemer voor 9 van de 26 weken ouderschapsverlof waar hij of zij recht op heeft, een uitkering kan ontvangen van UWV. De uitkering bedraagt 50% van het dagloon en is alleen geldig in het eerste jaar na geboorte. De overige weken verlof na het eerste jaar kunnen worden opgenomen tot het kind 8 jaar is. 

Vanaf 2022 Weer hoge WW bij meer dan 30% overwerk

De premietarieven voor vast en flexibel werk binnen het Algemeen Werkloosheidsfonds (AWf) dalen in 2022 beiden met 0,5 procent ten opzichte van 2021. Zo wordt het lage tarief voorlopig gesteld op 2,20 procent en het hoge op 7,20 procent. Bij aanstelling van een werknemer met een vast contract, maar met meer dan 30% overuren, wordt alsnog het hoge premie tarief aangesteld. Door de coronacrisis, waarin het aantal onregelmatige overuren fors steeg in vele sectoren, was deze procentuele maatstaf tijdelijk opgeschort. Vanaf 2022 eindigt deze opschorting en dient het hoge tarief weer te worden afgedragen bij meer dan 30% overwerkuren.

Verandering Vrije ruimte WKR

In de werkkostenregeling (WKR) is opgenomen dat de werkgever onbelast vergoedingen of terbeschikkingstellingen aan werknemers mag verstrekken in de zogeheten vrije ruimte van het fiscale loon (tot en met €400.000). Deze vrije ruimte was door COVID-19 tijdelijk verhoogt van 1,7% naar 3% omwille van het creëren van extra ruimte voor tegemoetkomingen in deze turbulente en moeilijke tijden. Met ingang van 2022 zal de ruimte weer teruggezet worden naar 1,7% over het gedeelte van het fiscale loon tot en met €400.000, en 1,18% over het resterende bedrag.

Hulp nodig?

Wij ondersteunen je graag bij het verwerken van de salarisadministratie. Of het nu gaat om een volledige uitbesteding bij onze specialisten of een paar extra ogen die met je meekijken en de verwerking periodiek controleren.

Naam *

E-mail *

Bericht


PAGATI - Tijd voor je core business
Post by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.